6 lloje aplikacionesh që e harxhojne më shumë baterinë tuaj
6 lloje aplikacionesh që e harxhojne më shumë baterinë tuaj
26.09.2022 | 03:36
Aplikacionet janë një nga fajtorët kryesorë për jetëgjatësinë e shkurtër të baterisë së smartfonëve.

Prodhuesit e telefonave inteligjentë të sotëm vendosin bateri me kapacitet të lartë në pajisjet e tyre në mënyrë që shumica e përdoruesve të mund ta “kalojnë” ditën pa shqetësime dhe në mënyrë që të mos kenë nevojë të kapin karikuesin shumë shpejt. Megjithatë, jetëgjatësia e reklamuar e baterisë zakonisht bazohet në llogaritjen e përdoruesit mesatar në kushte mesatare, kështu që përdoruesit më kërkues do të kenë rezultate drastike të ndryshme nga ato që premton prodhuesi.

Gjithashtu, jetëgjatësia e baterisë e reklamuar vlen për një pajisje që është e re dhe dihet se bateria e smartfonit humbet kapacitetin me kalimin e kohës, gjë që ndikon edhe në vetë autonominë.

Sigurisht, këto nuk janë të vetmet arsye pse bateria mund të zgjasë më pak – lexoni më shumë rreth saj këtu – por në këtë tekst do të fokusohemi ekskluzivisht se cilat aplikacione janë në pajisjet tona, pasi ato janë një nga konsumatorët më të mëdhenj dhe shpesh shkaku të autonomisë së dobët.


1. Transmetimi i aplikacioneve

Mund të mos keni menduar shumë për këtë, por nëse përdorni aplikacione si YouTube, Netflix, HBO Max ose Disney+, ato mund të jenë arsyeja pse bateria juaj është e shkurtër. Është e lehtë të humbasësh gjurmët e kohës në këto aplikacione, veçanërisht nëse përmbajtja që po shikojmë është interesante. Rezolucioni i lartë i ekranit dhe shikimi në mjedise të ndriçuara mirë mund të bëjnë që këto aplikacione thjesht të “thithin” baterinë tuaj.

Po kështu, nëse përdorni pajisjen tuaj portative për të parë televizor përmes aplikacioneve, nuk duhet të habiteni kur e gjeni veten duke kërkuar karikuesin shumë shpejt.

2. Rrjetet sociale

Pavarësisht nëse përdorni Facebook, Instagram, TikTok, Twitter ose të gjitha sa më sipër, këto aplikacione mund të të shkarkojnë baterinë edhe kur nuk i përdorni. Ka shumë arsye për këtë, por përveç aplikacioneve që funksionojnë në sfond, kompanitë duan që ne t’i përdorim aplikacionet e tyre sa më shumë që të jetë e mundur, kështu që përveç njoftimeve që janë të rëndësishme për ne, shpesh marrim njoftime që synojnë të na tërheqin prapa. e cila “na zgjon”. ” pajisjet tona dhe ndikon shumë në baterinë e smartfonit.

3. Aplikacionet e mesazheve

Të njohurit, miqtë dhe familjarët tanë preferojnë aplikacione të ndryshme të mesazheve, ndaj nuk është për t’u habitur të shohësh Viber, Messenger, WhatsApp, Telegram, Signal dhe aplikacione të tjera me funksionalitet të ngjashëm të instaluar në një pajisje. Secili prej këtyre aplikacioneve kontrollon herë pas here nëse kemi marrë mesazhe të reja për të na dërguar njoftime.

Shumë e ngjashme me rrjetet sociale – kombinimi i “zgjimit” të pajisjes, proceseve në sfond dhe përdorimit të të dhënave celulare ndikon në autonominë e pajisjeve tona.

Për më tepër, nëse përdorni ndonjë nga këto aplikacione për telefonata me video, mbani në mend se kamera e zbraz më shumë baterinë tuaj.

4. Lojëra

Nëse e përdorni pajisjen tuaj për lojëra, mbani në mend se kjo formë argëtimi është shkarkimi më i madh i baterisë. Kombinimi i “stresit” në procesor dhe grafikë do të na e zbraz baterinë shumë shpejt, veçanërisht nëse luajmë online dhe në mjedise me ndriçim të mirë.

5. Lundrimi

Koha e hartave në letër ka mbaruar. Sot, të gjithë përdorin aplikacione navigimi si GoogleMaps, HERE WeGo dhe Waze për të arritur në destinacionin e tyre. Përdorimi i navigimit kërkon vëmendje, kështu që ekranet e pajisjeve tona duhet të jenë të ndezura për të parë se ku duhet të shkojmë. Edhe kur e fikim ekranin, nëse zgjedhim opsionin që aplikacioni të na drejtojë drejt destinacionit, telefoni do të kërkojë sërish një sinjal satelitor, që është një proces shumë i vështirë për pajisjet celulare dhe e shkarkon shpejt baterinë.

6. Google Apps

Nuk ka dyshim se aplikacionet e Google janë shumë të dobishme. Megjithatë, ky gjigant teknologjik është platforma më e madhe e reklamave në botë, dhe përveç popullaritetit të saj si motor kërkimi në internet, ai arriti të zërë atë pozicion për shkak të reklamimit të synuar. Për të njohur audiencën të cilës duhet t’i shfaqet një reklamë, Google merr një sasi alarmante të të dhënave tona dhe ia dërgon ato serverëve të saj. Sigurisht, e gjithë kjo ndodh kryesisht në sfond dhe kur ne nuk jemi duke përdorur pajisjet tona.

Si të reduktoni shkarkimin e baterisë

Aplikacionet janë një pjesë integrale e përvojës së telefonit inteligjent dhe është e pamundur t’i ndalosh që të shkarkojnë baterinë gjatë përdorimit të tyre. Megjithatë, ajo që mund të bëjmë është t’i parandalojmë që të na dërgojnë njoftime dhe të “zgjojnë” pajisjen, si dhe të ekzekutojnë dhe konsumojnë të dhëna në sfond.

Këtë mund ta bëni duke mbajtur gishtin në ikonën e aplikacionit të dëshiruar dhe duke shtypur tastin “i”. Në varësi të prodhuesit të telefonit, mund të gjeni artikujt Njoftimet, Bateria dhe të Dhënat (Të dhënat celulare) dhe zgjidhni të mos dërgoni njoftime, të mos ekzekutoni në sfond ose të mos përdorni të dhëna kur nuk janë në përdorim.

Sigurisht, njoftimet për disa aplikacione janë jetike për ne, të tilla si aplikacionet e mesazheve, dhe është thelbësore që ato të funksionojnë pa probleme. Prandaj, vlerësoni vetë se çfarë është më e rëndësishme për ju dhe bëni një ekuilibër.