Mungesa e Vitamina D zvogëlon jetëgjatësinë
Mungesa e Vitamina D zvogëlon jetëgjatësinë
20.01.2023 | 03:16
Vitamina D konsiderohet thelbësore për shëndetin e përgjithshëm, por edhe për parandalimin e vdekjeve të parakohshme. Sipas një studimi më të ri dhe më të gjatë të publikuar në Annals of Internal Medicine, është konfirmuar një lidhje midis mungesës së vitaminës së diellit dhe niveleve të larta të vdekshmërisë.

Studiuesit nga Universiteti i Australisë Jugore, Adelaide, Australia e Jugut kryen një studim jo-linear të rastësisë bazuar në randomizimin Mendelian në 307,601 pjesëmarrës nga baza e të dhënave Biobank në Mbretërinë e Bashkuar nga Mbretëria e Bashkuar. Ata vlerësuan të dhëna gjenetike që do të sugjeronin një rol shkakësor të përqendrimit të ulët të vitaminës D në vdekshmëri.

Ndër të dhënat gjenetike që ata vlerësuan ishin matjet e 25-hidroksivitaminës D (25-(OH) D) të pjesëmarrësve. Ata gjithashtu regjistruan dhe analizuan të dhënat e vdekshmërisë për të gjitha shkaqet dhe ato specifike.

Gjatë 14 viteve të ndjekjes së hulumtimit, autorët zbuluan se rreziku i vdekjes zvogëlohej ndjeshëm me rritjen e përqendrimeve të vitaminës D dhe efektet më të forta u panë në ato me mungesë të rëndë.

Në fakt, ata vunë në dukje se vlerësimet e fundit të prevalencës së mungesës së rëndë të vitaminës D variojnë nga 5 në 50% të popullsisë, me norma që ndryshojnë sipas vendndodhjes gjeografike dhe karakteristikave të popullsisë.

Gjetjet specifike tregojnë nevojën për strategji të shëndetit publik për të mbajtur nivelet e vitaminës D në nivele të shëndetshme.