Hapat që duhet të ndiqni nëse ju kafshon një gjarpër
Hapat që duhet të ndiqni nëse ju kafshon një gjarpër
21.09.2022 | 03:07
Ka mbi 3500 lloje gjarpërinjsh, por për fat të mirë vetëm rreth 200 janë helmues. Për fat të mirë, më pak se 10% e viktimave të gjarpërinjve helmues vdesin. Kur gjarpërinjtë helmues kafshojnë një njeri, ata lënë pak helm në trupin e tyre.

Ky helm zakonisht ndërhyn në nerva, duke bërë që personi të ndalojë frymëmarrjen, por gjithashtu mund të shkaktojë shkatërrim të qelizave dhe çrregullime të koagulimit të gjakut.

Cilat simptoma janë të pranishme?


Brenda një kohe të shkurtër pas pickimit, pacienti ndjen dhimbje të forta që të jep përshtypjen se zona me pickim digjet dhe në të njëjtën kohë shfaq ënjtje lokale intensive. Me kalimin e kohës e gjithë këmba fryhet, nëse kafshimi është në këmbë dhe fillon të shfaqë nekrozë.

Personi mund të përjetojë të përziera, të vjella dhe djersitje të bollshme. Ai gjithashtu mund të ndjejë ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje në buzë dhe kokë. Në raste shumë të rënda, viktima mund të përjetojë ënjtje të gjeneralizuar, aritmi të zemrës dhe shumë shpejt vdekje.

Se sa e rëndë është gjendja lidhet drejtpërdrejt me zonën ku ka ndodhur kafshimi, lloji i gjarprit dhe sa i gjerë është kafshimi. Nëse helmi sulmon nervat, pacienti do të përjetojë përgjumje, dobësi të muskujve, paralizë muskulore dhe përfundimisht do të vdesë nga paraliza e muskujve përgjegjës për frymëmarrjen.

Çfarë duhet të bëni menjëherë?

Idealja do të ishte të shihnit gjarprin dhe të kuptoni nëse është helmues apo jo. Pra, nëse nuk është helmuese, mos bëni asgjë. Por duke qenë se gjarprin do ta shihni rrallë dhe zakonisht nuk e dallojmë helmuesin nga jo helmuesin, është mirë të ndiqni rregullat e mëposhtme të ndihmës së parë:


Imobilizoni menjëherë pacientin. Imobilizimi i pacientit zvogëlon kontraktimet e muskujve dhe në këtë mënyrë redukton nxitjen e helmit në enët e gjakut.

Lidheni skajin e kafshuar në një pikë më të lartë, në mënyrë që qarkullimi i gjakut në vena të kufizohet. Venat bartin gjakun nga organe të ndryshme në zemër. KUJDES mos e lidhni shumë fort. Gjaku duhet të qarkullojë brenda arterieve, përndryshe oksigjeni nuk do të dërgohet në zonën e pickimit dhe gjendja do të përkeqësohet.

Mos aplikoni akull në vendin e kafshimit. Mund të shkaktoni më shumë dëme.

Mos humbisni kohë duke grisur zonën me thikë dhe duke thithur helmin. Nuk është vërtetuar se ndihmon. Më mirë ta çoni viktimën në spitalin më të afërt. Trajtimi nga mjeku.