Saranda
Saranda
16.12.2016 | 04:27
jugore i vendosur në bregun e detit Jon. Është e vendosur në një shpat mali.

Historia

Për herë të parë emri i Sarandës përmendet në vitin (?). Saranda është qytet në jugperëndim të Shqipërisë, e vendosur në bregdetin jonian. Emri Saranda vjen nga një manastir i hershëm kristian që i kushtohet Dyzet Shenjtorëve ("Ágii Saránda" në greqisht, "Santi Quaranta" në italisht).Më parë (në lashtësi) njihet në histori me emërtimin Onhezmi <gr. ????sµ?? dhe shumë më vonë, gjatë pushtimit fashist italian të Shqipërisë, u quajt Porto Edda për nder të vajzës së Benito Mussolinit.

Ekonomia

Saranda është një qendër e rëndësishme turistike në Shqipëri. Burim kryesor i të ardhurave është turizmi dhe emigracioni. Pozita e saj gjeografike favorizon shumë bujqësinë dhe blegtorinë. Edhe pse pas komunizmit prodhimi është shumë i pakët. Në zonën përreth Sarandës u ndërtuan me pune vullnetare rinore dhe me te burgosur jo politike tarraca me agrume te cilat ne te shumtën e rasteve u shkatërruan pa u ngritur as edhe një padi e vetme nga asnjë instance.Saranda është një vend shume i bukur. Ajo ndodhet ne jug te Shqipërisë. Saranda është një nga vendet qe dallohet për bukuritë e veta natyrore, por edhe te ndërtuara nga dora e njeriut. Është një nga vendet me te zhvilluara ne Shqipëri. Atje ka një numër shume te madhe hotelesh si dhe shume vende te tjera te bukura siç është fshati i Ksamilit afër saj, Butrinti, Syri i Kaltër. Saranda dallohet edhe për plazhet e saj te bukura. Ajo është një nga qendrat e turizmit me te zhvilluara ne Shqipëri.
Shëngjini
Shëngjini
27.12.2016 | 02:36
Miloti
Miloti
27.12.2016 | 02:33
Rubiku
Rubiku
27.12.2016 | 02:25
Leskoviku
Leskoviku
27.12.2016 | 02:21
Konispoli
Konispoli
27.12.2016 | 02:16
Këlcyra
Këlcyra
27.12.2016 | 02:11
Krasta
Krasta
27.12.2016 | 02:05
Kërraba
Kërraba
27.12.2016 | 02:00
Fushë-Arrëza
Fushë-Arrëza
26.12.2016 | 16:31
Orikumi
Orikumi
26.12.2016 | 16:27