Rrogozhina
Rrogozhina
26.12.2016 | 08:58
Rrogozhina është një vendbanim në qendër të Shqipërisë. Ajo ndodhet afërsisht 49 km larg Durrësit dhe 80 km larg Tiranës.

Ne kete qytet ka shume mundesi zhvillimi i jetes ekonomike dhe asaj sociale, duke qene nje udhekryq dhe nje ure lidhese per gjithe qytetet e Shqipërise. Eshte e nevojshme qe vete banoret e ketij qyteti te impenjohen dhe te organizojne projekte te ndryshme ne ndihme te ngjalljes se jetes sociale te ketij qyteti. Jemi te bindur qe rinia e ketij qyteti ka kapacitete te mjaftushme per te qene kompetent ne organizimin e jetes shoqerore, gjithsesi te mbeshtetur nga organet kompetente bashkiake. Shpresojme qe kjo situate te ndryshoje, dhe te pakten rinia e ketij qyteti te kete mundesine te aktivizohet si nje rini e denje per projekte zhvillimore.

Historia

Rrogozina ka lumin me te rendesishem ne shtetin e Shqipërise, eshte lumi Shkumbin afersisht 2km larg qendres se qytetit.Nje tjeter vecori eshte rruga Egnatia qe nga koha e Ilirise.RRogozhina ka afersisht 12.000 banore dhe ka nje nga Shkollat me te rendesishme ne Ballkan.Shkolla nente vjecare Xhorxh Sorros.Ne RRogozhine jane gjetur monumente te rendesishme historike.Neqytetin e RRogozhines ka kaluar edhe e Ismail Qemali per te shpallur pavaresine e Shqipërise ne vitin 1912.Lumi Shkumbin ka qene ne lashtesi qender e madhe tregtare.Sot ne RRogozhine vlersohet me shume pastertia e rrugeve te qytetit, sidomos mikepritja e qytetareve.

Gjeografia

Rrogozhina gjendet afersisht 49km larg Durresit dhe eshte 37 grade dhe 39 grade gjersi gjeografike jugore dhe 25grade gjatesi gjeografike perendimore.Me me saktesi RRogozhina ndodhet ne jug perendi te Shqipërise.

Ekonomia

Ekonomia e qytetit te Rrogozhines eshte afersisht me dollar rreth $70.000 qarkullimi afersisht ne te gjithe banoret e qytetit te Rrogozhines.Ne RRogozhine nuk ka fabrika industriale. Mund te themi qe ne qytetin e RRogozhines ka kushte shume te mira per jetese. Rrogozhina kishte dy prej ndërmrjeve më në zë në të gjithë Shqipërinë. Fabrikën e Vaj-Sapunit dhe Uzinën e xhveshjes së Pambukut. Në të parën prodhohej vaji i lule-diellit, të ardhura nda e gjithë Shqipëria dhe qe shtuar edhe një linjë e përpunim-konservimit të ushqimeve. Kjo Fabrikë u mbyll dhe u shndërrua në depo të çimentos greke (a thua nuk kishim çimento nga Elbasani,Fushë Kruja dhe Shkodra) Uzina e xhveshjes së pambukut, ashtu si tjetra, u mbyll për t'u bërë burg. Rrogozhina, falë «udhëheqjes së dritur të partive të punëve demokratike» është anashkaluar me rrugën (që e quajnë autostradë) që shkon për në Lushnje. Bishti i Zhurit dhe Dy çesmet janë pikat më të njohura të Rrogozhinës. Është i vetmi vend në Shqipëri që ka një lagje të tërë me emrin Miqësia, ku u ngulën çamët e dëbuar nga Greqia më 1944-ën. Rrogozhinës iu bshkëngjitën edhe disa grekë të luftës civile që jetonin e jetpjnë në harmoni me vendasit. Rrogozhina, gjithashtu ka një numër gollobordasish. Gjatë periudhës socialiste vetëm rrogozhinasit vendas nuk mund të zbrisnin poshtë hekurudhës, por, çam, grek, vllenj, gollobordas jevgj, arixhinj, kuksianë, labë, e ç'nuk ishin të mirëseardhur. Dhe tani, ndodhet aty ku është si e e gjithë Shqipëria, katraurë!
Shëngjini
Shëngjini
27.12.2016 | 02:36
Miloti
Miloti
27.12.2016 | 02:33
Rubiku
Rubiku
27.12.2016 | 02:25
Leskoviku
Leskoviku
27.12.2016 | 02:21
Konispoli
Konispoli
27.12.2016 | 02:16
Këlcyra
Këlcyra
27.12.2016 | 02:11
Krasta
Krasta
27.12.2016 | 02:05
Kërraba
Kërraba
27.12.2016 | 02:00
Fushë-Arrëza
Fushë-Arrëza
26.12.2016 | 16:31
Orikumi
Orikumi
26.12.2016 | 16:27