Arsyeja prekëse pse ky mësues mban gjithmonë një karrige bosh në klasën e tij
Arsyeja prekëse pse ky mësues mban gjithmonë një karrige bosh në klasën e tij
11.08.2022 | 02:43
Në klasën e Dan Gill-it në shkollën e mesme Glenfield në Montclair, New Jersey, është gjithmonë një karrige e zbrazët që qëndron në qendër.

Nuk është një karrige pushimi ose karrige për një administrator që të vijë dhe të vëzhgojë klasën. Karrigia bosh është një kujtesë. Një kujtesë për Gill-in dhe një kujtesë për studentët.

“Çdo vit unë jap mësime rreth ditëlindjes së Martin Luther King Jr. në lidhje me lëvizjen për të drejtat civile”, thotë Gill. “Doja t’i lidhja studentët në një mënyrë personale me atë që do të thoshte.”

Kur Gill ishte nëntë vjeç, ai dhe miku i tij më i mirë Archie shkuan në një festë ditëlindjeje në ndërtesën e apartamenteve të Gill-it në Nju Jork. Dhuratat në dorë, dy djemtë – Gill, i bardhë dhe Archie, i Zi – ishin shqetësuese. Nëna e fëmijës që kishte ditëlindjen pa Archie dhe tha se nuk kishte më karrige. Gill, i hutuar, i ofroi të ulej në dysheme ose të merrte më shumë karrige. Gruaja përsëriti se nuk kishte më karrige. Më në fund, Gill kuptoi se Archie nuk ishte i mirëpritur sepse ai ishte Zi. Djemtë u larguan, të dy duke qarë.


Është një ditë që e ka ndjekur Gill-in për më shumë se 60 vjet.

“Ne duhet të jemi një klasë mundësish”, thotë Gill. “Archie-t iu mohua mundësia për të shkuar në festën e ditëlindjes për shkak të një paragjykimi që gruaja kishte.”

Gill tha se nuk e dinte në atë kohë, por përvoja e Archie dhe festës së ditëlindjes e çuan atje ku është sot”.

Mësuesi për më shumë se 50 vjet ishte i rëndësishëm në integrimin e shkollave publike Montclair. Ai u transferua në Montclair nga Neë York City si mësues i ri dhe punoi për të transformuar shkollën e mesme Glenfield, ku ai jep mësim sot, për t’u bërë një shkollë tërheqëse për artet. Shkolla u bë një model për desegregimin e shkollave të tjera. Por gjithmonë ka më shumë punë për të bërë.