800 milionë fëmijë në gjithë botën ende nuk janë kthyer në shkolla
800 milionë fëmijë në gjithë botën ende nuk janë kthyer në shkolla
07.04.2021 | 10:18
Në të gjithë botën, 800 milionë fëmijë ende nuk janë kthyer plotësisht në shkollë, po paralajmëron Unicef, me shumë që rrezikojnë të mos kthehen më në klasë me mbylljet më të gjata. Ka të paktën 90 vende ku shkollat ​​janë të mbyllura ose ofrojnë një ndërthurje të të mësuarit në distancë dhe në person.


Shefi i arsimit i agjencisë së KB, Robert Jenkins, i tha Guardian se mbylljet janë pjesë e ndërprerjes “e paimagjinueshme” të arsimit të fëmijëve.

“Unë nuk e imagjinoja shkallën e mbylljeve kur shkollat ​​u mbyllën vitin e kaluar dhe nuk e imagjinova që të vazhdonte për kaq gjatë. Në të gjithë skenarin tonë të planifikimit për përçarje, kjo mundësi nuk u ngrit kurrë”, thotë ai.

“Në kulmin e pandemisë 1.6 miliardë fëmijë nuk ishin në shkollë dhe këtu jemi, një vit më vonë, dhe 800 milionë janë ende duke vuajtur arsimimin pjesërisht ose plotësisht të prishur. Ka shumë mësime që duhet të merren, dhe një është ndikimi që kanë mbylljet e zgjatura të shkollës tek fëmijët”.


Organizatat humanitare thonë se mbylljet kanë kontribuar në një sërë abuzimesh në rritje dhe degradimin e të drejtave të fëmijëve në të gjithë botën, nga përdorimi në rritje i punës së fëmijëve në një rritje të martesave të fëmijëve, shpesh në komunitete ku fëmijët tashmë luftonin për të arritur arsimin.


Ndërsa është shumë shpejt për të dalë në shesh prova në shkallë të gjerë, në të gjithë botën grupet e të drejtave të njeriut po shohin fëmijë gjithnjë e më shumë duke marrë punë ndërsa mbylljet e shkollës bëjnë dëmin e tyre.

Një raport i Save the Children që del këtë javë paralajmëron se në Liban fëmijët po vihen në punë nga prindërit e dëshpëruar për para. Bamirësia ka frikë se shumë prej fëmijëve nuk do të kthehen më në shkollë. Jennifer Moorehead, drejtoresha e bamirësisë në Liban, tha: “Ne tashmë jemi dëshmitarë të ndikimit tragjik të kësaj situate, me fëmijë që punojnë në supermarkete ose në ferma dhe vajza të detyruara të martohen”.

Në Uganda, shkollat ​​janë mbyllur që nga marsi i vitit 2020, duke lënë 15 milionë nxënës jashtë arsimit. Vetëm klasa të caktuara me provime të ardhshme janë lejuar të kthehen. Pjesa tjetër do të kthehet në një mënyrë të shkallëzuar në muajt e ardhshëm, megjithëse mijëra vajza nuk do ta bëjnë këtë, pasi kanë mbetur shtatzënë ose janë martuar gjatë periudhës së ndërhyrjes.

Vajzat janë goditur veçanërisht rëndë nga mbyllja e shkollave në të gjithë botën. Në vende të tilla si Afganistani, vajzat adoleshente tashmë kishin një përqindje të lartë të braktisjes së shkollës me rreth 2.2 milionë vajza që nuk ishin në shkollë përpara pandemisë. Tani, grupet që i mbështesin ata kanë frikë se një rritje e martesës së hershme do të lejojë edhe ata që duan të vazhdojnë arsimin e tyre të paaftë për ta bërë këtë.